"Nemesbikki iskola energetikai fejlesztése" című projekt információs oldala
2012. szeptember 27.

Átadási ünnepség   
2012. október 22.

Befejeződött az iskola energetikei korszerűsítése
 

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
2012. október 22.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejeződött az energetikai fejlesztés a nemesbikki Móra Ferenc Tagiskolában

Június 26-án lépett kivitelezési szakaszába és október 20-án, az átadó ünnepséggel fejeződött be az a projekt, amelynek eredményeként – jelentős uniós támogatás segítségével - sor került Nemesbikk alsó tagozatos tagiskolájának energetikai fejlesztésére.
A beruházás elősegíti az épület költségtakarékos működtetését, emellett komfortosabb körülményeket teremt a diákok és pedagógusok számára egyaránt.

Október 20-án 10 órától az iskola előtt megtartott zárórendezvényen Bódogh Bertalan polgármester köszöntötte a vendégeket.
Beszédében a kezdetektől felvázolta a projekt egyes lépéseit, és megköszönte a közreműködők munkáját.
Szót ejtett arról is, hogy miért volt szükség a fejlesztésre: a szigetelés nélküli épület, a régi ablakok, a korszerűtlen kazán miatt az épület fenntartási költsége nagyon magas volt, ezért az energetikai korszerűsítésre nagy szüksége volt az önkormányzatnak.
A köszöntő után Falucskai Gábor tagintézmény-vezetővel együtt átvágták a nemzeti színű szalagot, átadva ezzel a korszerűsített intézményt. A jelenlévő vendégek ezt követően megtekintették a fejlesztés minden elemét.

A kivitelezés nagy részét a nyári időszakra időzítették, ugyanakkor a munkálatok az ősszel is folytatódtak, de a hátralévő feladatokat a kivitelezők el tudták végezni az iskolai munka zavarása nélkül.

A beruházás kapcsán elsősorban a költségtakarékos üzemeltetés megteremtése volt a
szempont, így a megújuló energiaforrások használata is szerepet kapott, hiszen napkollektorokat szereltek fel a tetőszerkezetre.
A fűtési rendszert támogató, környezetbarát, a Nap energiáját hasznosító 6 db napkollektor és dupla hőcserélős álló melegvíz tartály kiépítése is megtörtént. A tartályok előmelegítését – amelyek segítségével az iskola teljes melegvíz igényét is fedezik majd - a felszerelt napkollektorok végzik.

A kivitelezés során sor került az épület utólagos külső hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, valamint a padlásfödémre ásványgyapot szigetelés került.
Továbbá a régi, korszerűtlen kazánt korszerűbb, kondenzációs rendszerűre cserélték. A meglévő radiátorokra termosztatikus szelepeket szereltek, így azok alacsonyabb hőfokon, de kellő hatásfokkal üzemelnek a fűtési szezonban.

A modern nyílászárók beépítésével, az épület külső szigetelésével az épület hővesztesége jelentősen, mintegy 41%-al csökken a számítások szerint, míg a termosztatikus szelepek beépítésével, a napkollektorok telepítésével és a melegvíz tartály rendszerbe kötésével jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek is.
„A Nemesbikki iskola energetikai fejlesztése” című, KEOP-4.9.0/11-2011-0186 azonosító számú pályázat segítségével az önkormányzat 31.774.299 Ft támogatást kap a beruházás megvalósítására, amely a projekt teljes költségének 85%-át fedezi. A projekt záró időpontja 2012.október 31.

Bővebb információ:

BV Média Bt.
Vukovich Ákos kapcsolattartó
Telefon: 30/296-8854
E-mail: bvmedia@freemail.hu


ÁTADÁSI ÜNNEPSÉG
2012. október 16.LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ
2012. szeptember 27.


LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ


Június 26-án lépett kivitelezési szakaszba az a projekt, melynek eredményeként megújul a nemesbikki Móra Ferenc Tagiskola energetikai rendszere.
A jelentős uniós támogatással megvalósuló beruházás során az épület energetikai fejlesztése - megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva - növeli az energiahatékonyságot és elősegíti az energiatakarékosságot.

A beruházás által érintett iskolaépület 1992-ben épült. A nyílászárók fa alapanyagból készültek, állapotuk már nagyon rossz volt, továbbá az épület homlokzata sem volt hőszigetelve. Az épület eredeti padlózatának rétegrendje nem ismert, így feltételezhetően szigetelés itt sem történt.

A projekt közvetlen célja az iskola épületének energetikai célú komplex fejlesztése. A kivitelezés során sor kerül az épület utólagos külső hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, valamint a padlásfödémre ásványgyapot szigetelést tesznek.
Továbbá a régi, korszerűtlen kazánt korszerűbb, kondenzációs rendszerűre cserélik valamint a meglévő radiátorokra termosztatikus szelepeket szerelnek, így azok alacsonyabb hőfokon, de kellő hatásfokkal tudnak üzemelni.
Ezen kívűl a fűtési rendszert támogató, környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító 6 db napkollektor és dupla hőcserélős álló melegvíz tartály kiépítését is elvégzik a beruházás során. A tartályok előmelegítését – amelyek segítségével az iskola teljes melegvíz igényét is fedezik majd - a felszerelt napkollektorok végzik.

A modern nyílászárók beépítésével, az épület külső szigetelésével az épület hővesztesége jelentősen, mintegy 41%-al csökken, míg a termosztatikus szelepek beépítésével, a napkollektorok telepítésével és a melegvíz tartály rendszerbe kötésével jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek is.

Így a településen egy környezetkímélő, energiahatékony üzemeltetésű épületben folyik majd az alsó tagozatos diákok oktatása, nevelése, mely példaértékű lehet mind a településen élők, mind az idelátogatók számára és segíti az EU tagállamokhoz való közelítést az energiafelhasználás tekintetében.

„A Nemesbikki iskola energetikai fejlesztése” című, KEOP-4.9.0/11-2011-0186 azonosító- számú pályázat segítségével az önkormányzat 31.774.299 Ft támogatást kap a beruházás megvalósítására, amely a projekt teljes költségének 85%-át fedezi. A projekt tervezett befejezési dátuma 2012.október 31.

Nemesbikk Községi Önkormányzat: 3592 Nemesbikk, Petőfi út 13.

Képek a befuházásról

 

 

© 2012-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.