Nemesbikkről - Földrajzi jellemzők

FÖLDRAJZI ADOTTSÁGOK

Nemesbikk ma közigazgatásilag Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez, a Tiszaújvárosi Kistérséghez tartozik, a megyeszékhelytől Miskolctól délkeletre 36 km távolságra, a volt járási székhelytől Tiszaújvárostól mintegy 15 km-re nyugatra helyezkedik el. A község a Hejő menti síkságon terül el, melyet a Bükktől lefutó, vagy a Bükk lábánál eredő patakok szabdalnak fel. A terület valamikor a Hejő, a Sajó és a Tisza ártere volt, mocsarakkal, ártéri erdőkkel, dús füvű legelőkkel, rétekkel. A folyók szabályozása után a mocsarakat lecsapolták. Az erdők nagy részét kiirtották, a földek kiszáradtak. Nagy része ma már szántóföldi művelésre alkalmas.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

Közúton : Tiszaújváros felől Oszláron, Miskolc irányából Mályi-Nyékládháza- Nagycsécs- Sajószöged-Hejőbábán keresztül közelíthető meg.Autópályáról Miskolc irányból: Miskolc északi határából a 3-as úton haladjon, a felsőzsolcai felhajtónál hajtson fel a Miskolcot elkerülő M30-asra, majd csatlakozzon E71/E79/M30, Budapest/Debrecen felé részben fizetős útra. Az elágazásnál tartson balra, kövesse a jelzéseket E79/M3/Nyíregyháza/Debrecen-Ondód irányába és csatlakozzon rá az E79/M3 fizetős útra. Hajtson ki a 164. számú hejőkürti kijáraton Tiszaújváros irányába (fizetős út) - majd forduljon balra az alsóbbrendű útra mely Nemesbikken halad át.

Miskolc Déli városrész felől Miskolc-Görömböly- Szirmai körforgalom után haladjon egyenesen majd jobbra térve az M3-as autópályán Hejőkürti lehajtóig haladjon, majd innen a Tiszaújváros irányába a sztádaösszekötőn haladva balra Nemesbikk jó minőségű alsóbbrendű úton közelíthető meg.

Tömegközlekedés: A településre a Borsod Volán menetrend szerinti járatot közlekedtet.

Vasúton:
A legközelebbi vasútvonala a Nyékládháza- Mezőcsát szárnyvonalon található. Legközelebbi vasútállomása Hejőbábán van.


© 2012-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.